FAQ

Veelgestelde vragen
 • arrow_drop_down Moet ik een licentie kopen?

  Nee, het enige wat u hoeft te doen is credits kopen. U heeft geen licentie of abonnement nodig. Maak eerst een inlog aan voor WwftCheck en mail daarna naar sales@complynow.eu om credits te verkrijgen.

  Bent u aangesloten bij een brancheorganisatie die centraal credits heeft ingekocht? Dan hoeft u slechts een account aan te maken (en dus geen credits aan te schaffen). Facturatie loopt via de branchevereniging.

 • arrow_drop_down Ik ben geen instelling die valt onder de Wwft of enige andere anti-witwas of anti-terrorismefinanciering wetgeving en wil toegang tot WwftCheck, is dit toegestaan?

  Nee, alleen als u wettelijk verplicht bent dit soort controles uit te voeren kunt u deze database gebruiken. Neem in geval van twijfel contact op met uw juridisch expert.

 • arrow_drop_down Wat is een PEP?

  Een PEP is een politiek prominent persoon (politically exposed person). Dit betekent dat er een hoger integriteitsrisico kan zijn met betrekking tot de persoon. Neem contact op met uw Compliance Officer. Indien u nog geen CO heeft, neem contact op met Comply Now voor meer informatie of als u hulp nodig heeft bij het beoordelen van de risico’s.

 • arrow_drop_down Welke soort sanctielijsten zijn opgenomen in WwftCheck?

  Wij gebruiken de belangrijkste lijsten ter wereld, inclusief de sanctielijsten uit het VK, de VS, de EU, NL en van de VN.

 • arrow_drop_down Waar zoekt WwftCheck op?

  WwftCheck zoekt op gelijkenissen in naam. Dit houdt in dat de database zoekt op overeenkomsten in voorletters/voornaam en achternaam. Het kan dus zijn dat u resultaten naar voren krijgt, die lijken op de naam van uw klant, maar uw klant niet zijn. U zult de resultaten daarom zelf goed moeten screenen.

 • arrow_drop_down Ik heb een resultaat en nu?

  Een resultaat uit WwftCheck is niet persé een exacte hit. Als er resultaten naar voren komen in uw zoekopdracht, moet u deze eerst nakijken en beoordelen of het resultaat daadwerkelijk uw klant is of een persoon met een vergelijkbare of dezelfde naam. Dit kunt u beoordelen door via de tabbladen de informatie door te nemen. Informatie zoals een geboortedatum, geslacht, nationaliteit of foto zullen u de doorslag geven of u het resultaat uw klant is of niet.

  Is uw klant niet exact dezelfde persoon: Vul bij de beoordeling ‘geen match’ in en bij de toelichting ‘resultaatgegevens komen niet exact overeen met gegevens op het identiteitsbewijs’.

  Is uw klant wel exact dezelfde persoon: Vul bij beoordeling ‘match’ in, vul het door u bepaalde risicoprofiel (hoog, middel, laag) en uw beoordeling (waarom dat risicoprofiel). Komt u er zelf niet uit? Neem dan contact op met uw Compliance Officer. toevoegen Heeft u geen Compliance Officer of beleid? Dan kunt u contact met ons opnemen via sales@complynow.eu.

 • arrow_drop_down Wat als de informatie van een resultaat vanuit WwftCheck zelf niet voldoende is om te kunnen beoordelen of het mijn klant betreft of niet?

  Soms kunt u vanuit de informatie van WwftCheck en de websites waarnaar gerefereerd wordt, niet beoordelen of het resultaat uw klant is of niet. Advies is dan om zelf via Google te zoeken naar het resultaat om zo te kunnen beoordelen of het uw klant is die naar voren komt of het een ander persoon betreft.

 • arrow_drop_down Hoe kan het dat als ik zelf via Google zoek, ik wel informatie kan vinden over mijn klant, maar dat er via de mediacheck van wwftcheck.nl niets naar voren komt?

  WwftCheck maakt gebruik van geverifiëerde bronnen. Niet alle zoekresultaten uit Google zullen naar voren komen. Daarom adviseren wij om naast WwftCheck ook altijd een Google-toets te doen.

 • arrow_drop_down Ik heb een klant die op een lijst staat. Wat nu?

  Wanneer u een check uitvoert en de uitkomst is dat uw klant op één of meerdere lijsten staat, neem dan direct contact op met uw Compliance Officer. Heeft u geen Compliance Officer of beleid? Dan kunt u contact met ons opnemen via sales@complynow.eu.

 • arrow_drop_down Hoe ga ik om met namen in een ander schrift dan ons alfabet?

  Vooral bij Aziatische namen, kunnen er resultaten naar voren komen in Aziatische tekens. Deze hoeft u niet te beoordelen. Advies is om een printscreen te maken van de resultaten en hierop weg te schrijven dat het geen match betreft.

 • arrow_drop_down Wat als ik geen resultaat heb?

  Als er geen resultaten gevonden worden in WwftCheck dan moet u dit opslaan als Pdf en aan uw klantdossier toevoegen.

 • arrow_drop_down Ik heb mij geregistreerd. Kan ik nu gelijk checks uitvoeren?

  Nee, nog niet. Uw account moet nog gevalideerd worden en er moeten nog credits worden aangeschaft, neem hiervoor contact op met sales@complynow.eu.

 • arrow_drop_down Mijn credits zijn op, wat nu?

  Neem contact op met sales@complynow.eu voor het aanvullen van de credits.

 • arrow_drop_down Moet ik voornaam, roepnaam of alle voornamen invoeren?

  Advies is op roepnaam en achternaam te zoeken. Dit omdat dit de namen zijn waarmee je in de media voorkomt. Indien je de roepnaam niet weet, is het advies om te zoeken op de eerste voornaam en achternaam.

 • arrow_drop_down Moet ik meisjesnaam of getrouwde naam invoeren?

  Bij een dubbele achternaam raden wij aan om te zoeken op meisjesnaam. Afhankelijk van uw beleid kunt u nog een zoekopdracht uitvoeren op de getrouwde naam.

 • arrow_drop_down Voldoe ik aan de wwft met deze check?

  De Wwftcheck is een onderdeel van het cliëntenonderzoek. Het cliëntenonderzoek is uitgebreider dan alleen de Wwftcheck. Deze omvat bijvoorbeeld ook vragen over herkomst van het vermogen en doel en aard van de transactie.

 • arrow_drop_down Kan ik ook buitenlanders toetsen op Wwftcheck?

  Jazeker, de PEP-, sanctie- en negatieve mediacheck zijn internationaal. Zowel Nederlanders als nationaliteiten buiten Nederland komen hierop naar voren.

 • arrow_drop_down Hoe beoordeel ik of de mediaberichten betrekking hebben op mijn klant?

  Door te klikken op het knopje "mediaberichten", kunt u doorklikken op de URL's waar media in staat. Dit zijn vaak buitenlandse teksten. Deze kunt u vertalen door middel van "google translate". U moet dan bepalen of het resultaat overeenkomt met uw klant. Dit kunt u doen door middel van een foto van diegene, leeftijd of geboortejaar, maar ook nationaliteit, woonplaats in combinatie met een tijdslijn.

 • arrow_drop_down Is mijn klant een PEP?

  Neem contact op met uw Compliance Officer